emg home

RSS

Unija poslodavaca traži preispitivanje minimalne cene rada

19. mart 2012. | 13:08

Izvor: Beta

Unija poslodavaca Srbije zatražila je danas preispitivanje minimalne cene rada koja je sa 102 povećana na 115 dinara po satu jer privreda nema novca da to isplati i najavila mogućnost povlačenja iz kolektivnog ugovora.

Na konferenciji za novinare Unije, na kojoj su se pojavili predstavnici sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije, sindikalci su tvrdili da je sednica Socio-ekonomskog saveta na kojoj je doneta odluka o novoj minimalnoj ceni rada regularna i da ne postoji mogućnost da se održi nova sednica tog tela sa istom tačkom.

"Sednica je regularno završena bez ikakavih primedbi, a predsedavao joj je predsednik UPS-a Nebojša Atanacković", kazao je Branislav Čanak iz Nezavisnosti.

Najavu povlačenja Unije iz kolektivnog ugovora predstavnici sindikata su ocenili kao pretnju, što je Unija negirala. Nebojša Atanacković kazao je da je odluka o povećanju minimalne cene rada doneta suprotno Poslovniku i poručio sindikatima da organizuju svoju konferenciju za novinare.

Atanacković je kazao da je Unija prihvatila minimalnu cenu rada na osnovu podataka koje je saopštio predstavnik Ministarstva za finansije, a za koje je naveo da nisu bili tačni. Dragan Marković iz Unije je ocenio da Vlada Srbije vrši pritisak na privredu da se pomogne radnicimam a da, uprkos obećanjima, nije donela nijednu konkretnu meru pomoći privredi.

Predstavnici Unije su upozorili da minimalna cena rada 115 dinara po satu može ozbiljno da uzdrma makorekonomsku stabilnost i da će dovesti do zatvaranja firmi, otpuštanja radnika i probleme s Međunarodnim monetarnim fondom. Prema računici Unije, koju je saopštio portparol te organizacije Dragoljub Rajić, povećanjem minimalne cene rada privreda bi bila prinuđena da poveća zarade 12,75 odsto, za šta, međutim, nema novca s ozbirom na teško stanje u privredi.

"Sve zarade višestruko rastu kad raste minimalna cena rada", kazao je Rajić i dodao da bi s takvom minimalnom cenom rada povećanje po svakom radniku bilo 45 do 60 evra. Prema njegovim rečima, posledica takve odluke bilo bi otpuštanje 50.000 do 60.000 radnika u privatnim kompanijama i dalje zatvaranje malih i srednjih preduzeća.

Predstavnici sindikata tvrde da računica Unije nije tačna.

Odluka o minimalnoj ceni rada od 115 dinara po satu stupa na snagu 1. aprila.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Minimalna cena rada

Ličnosti: Branislav Čanak, Nebojša Atanacković, Dragan Marković, Dragoljub Rajić

Institucije: Socio-ekonomski savet, Unija poslodavaca Srbije, Sindikat nezavisnost, Saveza samostalnih sindikata Srbije


Unesite tekst komentara:

20. mart 2012. 14:20:50

| ime

0

Ako im je tesko da plate 1 € onda .... ,sta bo htjeli da im rade besplatno.....

<<

16. april - 22. april 2012.

>>