emg home
RSS
Preduzeće

Preduzeće, Broj 86-87, 15. jul 2010.

Poslovanje privrednika u doba krize

Hod po dnu

Autor: Snežana Krivokapić

Sasvim je izvesno da ništa neće biti kao pre krize. Proći će mnoga leta dok inostrane banke ne počnu opet da „pumpaju“ velike količine novca koji su jeftino uzajmile od svojih matica, što je posredno uticalo i na to da dinar bude jak. Takođe, sve se češće govori o novom modelu rasta zemlje koji isključuje rast na kredit i rast na uslugama. Rečju, moraće da se zapne u proizvodnji i više izvozi. Najveći deo otpremnina koje su dobili radnici prethodnih godina nisu uložene u pokretanje posla, niti su manji preduzetnici uspeli da se udruže i tako izbore za svoje mesto pod suncem. I sve su to rane koje neće lako zaceliti ni kad jednog dana Srbija stvarno izađe iz krize

To što pokulja više dima iz smederevske peći US Steel-a, pa statističari izmere, a političari potrče da objave kako je industrija porasla koji procenat, većini preduzetnika u Srbiji i dalje ne znači ništa.

Tačnije, ne govori im da je najgore iza njih, da su krizu prebrodili i da već sutra mogu po povoljan zajam u banku. Niti znači da će konačno uterati dug koji je „izbrojao“ stoti dan zakašnjenja. Naprotiv, ista ta statistika beleži da više i od građana i cele privrede u otplati kredita kasne upravo preduzetnici, što pokazuje da se mahom iz nelikvidnosti još nisu iščupali.


Da biste pročitali besplatan članak, dovoljno je da imate otvoren osnovni nalog na EMG

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: