emg home
RSS

Tadić: Decentralizacija mora da ojača jedinstvo Srbije

16. maj 2010. | 13:37 15:18

Izvor: Emg.rs

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao danas da decentralizacija i regionalizacija moraju da ojačaju jedinstvo zemlje i omoguće bolje funkcionisanje državne uprave.

"Ideja regionalizacije nije stvaranje kvazidržava na teritoriji Srbije, već boljih uslova za funkcionisanje državnog sistema", rekao je Tadić na osnivačkoj Skupštini Unije nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka u centru Sava.

On je rekao da procesi regionalizacije i decentralizacije ne postoje kao jedinstveni modeli u Evropskoj uniji, niti je moguće da Srbija preuzme jedinstveni model, već da mora da stvori svoje rešenje koje će dobro funkcionisati.

Tadić se saglasio sa ocenom da sa nivoa države nije uvek moguće doneti odluke koje će biti efektivne na lokalnom i regionalnom nivou, ali je upozorio i da lokalne samouprave i regioni još nemaju sve prirodne pretpostavke da bi preuzele odlučivanje.

„Regionalizacija i decentralizacija nisu ideološko, već tehička i funkcionalna pitanja. One moraju biti shvaćene kao doprinos jačanju integriteta zemlje“, rekao je Tadić i dodao da je potrebno izbeći izazov fragmentiranja i novih podela.

Tadić je upozorio da se pojedini delovi Srbije prazne, odnosno da stanovništvo odlazi. "Suočavamo se s problemom depopulacije", rekao je on i dodao da su i zbog toga potrebne decentralizacija i regionalizacija. 

Prema njegovim rečima, pre institucionalnih promena potrebno je stvoriti prirodne pretpostavke za decentralizaciju i regionalizaciju, odnosno bolje povezati sve regione s centrom države.

"Zbog toga gradimo puteve i pruge", rekao je Tadić i dodao kako očekuje da će za pet godina biti stvoreni uslovi da Srbija sprovede institucionalne promene radi decentralizacije i regionalizacije, a da bi proces trebalo da bude deo programa za ekonomski oporavak Srbije do 2020.

 

Dinkić: Vratiti nadležnosti i imovinu lokalnim samoupravama

Predsednik G17 plus i predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić rekao je na skupštini da je vreme da Srbija počne da rešava lokalne probleme koji su do sada gurani pod tepih zbog nacionalnih problema koji su uvek bili važniji. 

On je istakao da su najvažniji potezi u pogledu decentralizacije i regionalizacije Srbije vraćanje imovine lokalnim samoupravama, vraćanje političke i ekonomske moći organima lokalnih samouprava i stavljanje u prvi plan lokalnih lidera kao onih koji zaista poznaju probleme građana u svojim sredinama.

Dinkić je rekao da je Srbiji potrebna politička, a ne statistička regionalizacija i da će biti potrebno dosta vremena da se utvrdi koje će nadležnosti imati organi lokalne i regionalne vlasti i koliko će biti regiona.

Prema njegovim rečima, posle utvrđivanja tih rešenja, biće potrebno menjati Ustav, a građani će na referendumu odlučiti koji će gradovi biti sedišta regiona. Dinkić je istakao da je prvi potez dekoncentracija vlasti i istakao da se na tome već radi kroz razmeštanje državnih institucija iz Beograda u druge gradove u zemlji.

 

Franc Šauzberger: Snažni regioni zadržavaju stanovništvo

Predsednik Instituta regiona Evrope Franc Šauzberger podsetio je na primer Austrije koja je nadležnost za putnu infrastrukturu prenela sa nacionalnog na regionalni i lokalni nivo, što je dovelo do velikih novčanih ušteda u toj zemlji.

Šauzberger je rekao da snažni regioni ne treba za cilj da imaju samo ubrzavanje ulaska Srbije u EU, već da je njihova svrha da utiču na modernizaciju i demokratizaciju zemlje i da omoguće građanima da ostanu i žive i rade u svojim rodnim gradovima i regionima.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ukazao je da u Srbiji postoje samo dve prave Evropske regije, Beograd i Vojvodina, a da bi to mogle da budu i Šumadija, sa sedištem u Kragujevcu, Drinska Srbija, sa sedištem u Užicu i Istočna Srbija, čiji bi glavni grad bio Niš.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić je uveren da će nova unija ojačati vladajuću koaliciju i doprineti konsolidaciji i ukrupnjavanju političke scene u Srbiji.

„Ne mislim da ćemo uskoro imati dvopartijski sistem u Srbiji, ali takođe smatram da ne treba svako selo da ima svoju stranku“, rekao je Ljajić.

Predsednik Zaječara i predsednik pokreta Živim za Krajinu Boško Ničić rekao je, komentarišući optužbe da je URS osmišljen da bi razbio da Srbiju, da se „ne može biti lokal patriota, a da pri tom ne budete i lokalpatriota, i da ne može neko da voli Zaječar, a da ne voli Beograd ili Srbiju.

Na današnjoj osnivačkoj skupštini Ujedinjenih regiona Srbije usvojena je i programska deklaracija. Na čelu te unije biće predsednik stranke G17 plus Mlađan Dinkić, na mestu potpredsednika gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, a kao osnovni ciljevi organizacije promovisani su jačanje ekonomije na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, ravnomeran regionalni razvoj i unapređenje života u svim krajevima Srbije i ubrzano dostizanje evropskih standarda.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Decentralizacija, Regionalizacija, Loklna samouprava

Ličnosti: Mlađan Dinkić, Boris Tadić, Rasim Ljajić, Veroljub Stevanović, Vuk Drašković, Boško Ničić, Franc Šauzberger

Institucije: G17 plus, Srpski pokret obnove, Socijaldemokratska partija Srbije, Unija nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, Institut regiona Evrope, Živim za Krajinu


Unesite tekst komentara:

16. maj 2010. 16:14:29

| mislim

1

Svaka vam je ko Njegoševa gospodine predsedniče.Podržavam svaku reč.

16. maj 2010. 16:14:29

| Boza Bogdanovic

0

Iz clanka se vidi da je u Predsednistvu URS-a i Bosko Nicic, sadasnji preds. opstine Zajecar. Nicic je sin bivseg prof. marksizma i sociologije na borskom Fakultetu. Zato je jos kao Titov pionir poceo da se bavi politikom, a posle srednje skole digao je ruke od daljeg skolovanja. Tito je pripremao mlade kadrove za kasniji period, koji su posluzili za formiranje Nove demokratije. Zato je u Titovo vreme Nicic postao clan Predsednistva komunisticke omladine Srbije (SKOJ-a), u momentu kada je Dusan Mihajlovic bio preds SKOJ-a Srbije. U vreme Milosevica, bavio se spoljnom trgovinom u Boru. Zbog nekih malverzacija oko nevracenog kredita otisao je u zatvor, a sluzenja kazne spasili su ga Dusan Mihajlovic i Zoran Sokolovic. Posle izlaska iz zatvora radio je u cuvenoj Lutri u Beogradu, uglavnom trgujuci RTB-ovim bakrom. Kroz Lutru i ostale firme Dusana Mihalovica i ND prosle su u vreme sankcija hiljade tona bakra, uz proviziju od "svega" 35%.
U ND je Nicic bio potpreds. Izvrsnog odbora, a na kljucnim Izborima 2000. godine sef Izbornog staba DOS-a za celu Timocku krajinu (O, Sveti Petre?I). Mnogo puta smo se tada sreli i bila mi je jasna njegova uloga u spasavanju Milosevicevih i Mirinih kadrova svih profila, zbog ogromnog privrednog kriminala sirom Timocke krajine, koji se meri milijardama dolara. Nicic je sa svojim prijateljima ("ruzicastim" DOS-ovcima) krajem 2000. godine postavio sve nacelnike SUP-ova, predsednike sudova, javne tuzioce i predsednike opstina u Zajecarskom i Borskom regionu. Ovog momenta mogu nabrojati najmanje 30-ak ljudi koji su u vreme Milosevica, Sainovica i Zorana Sokolovica postali visestruki milioneri (u dolarima), a ni jedan od njih nije odgovarao.
Da zakljucim, Dinkic je "peceni politicar", sa ogromnim iskustvom, tako da sam siguran da sve ove cinjenice o Bosku Nicicu odlicno zna, a forsira ga?! Zasto?! Da li je u pitanju ono cuveno: "I posle Tita, Tito!"?! Pretpostavljam da jeste, jer je Bosko Nicic ocigledan dokaz. Zalosno je sto se i sam Dinkic postepeno okrece buducim pobednicima na izborima. Bice: "I posle Milosevica, Milosevic!". Posle Petog oktobra vracamo se u Cetvrti oktobar.
Boza Bogdanovic, Bor

16. maj 2010. 16:14:29

| todor

0

Naslov i izlaganje nece obezbediti sadrzajem boljitak kod nas niti u bilo
kojoj zemlji, pa ce to ostati samo zabelezeno, kao jos jedan biser, uz onaj Tadicev, da ce nam krajem ove godine biti bolje!?

16. maj 2010. 21:58:12

| todor

0

Sa kojom funkcijom Predsednika je prisustvovao i odrzao govor Gospodin Tadic???!!

17. maj 2010. 11:42:41

| Bane

0

Ideja je izvanredna, ali je, kao i sve ostalo, realizacija katastrofalna. G-din Dinkić reče:stavljanje u prvi plan lokalnih lidera kao onih koji zaista poznaju probleme građana u svojim sredinama. Za Kraljevo Jovašević, koji poznaje samo svoju nemerljivu želju za vlašću i građane već drugi put vraća u prošlost, blokirajući svaki razvoj grada, a istovremeno prisvajajući tuđe uspehe.
A tako sam želeo da budem u Ujedinjenim regionima!

17. maj 2010. 11:42:27

| Toma Ilić

1

Joш увек је "модерно"за све криминалне радње кривити Милошевића.И оне почћињене онда када је он владо у оном смутном времену које није он изазвао
него светски капитал и геополитички разрачуни,и за садашњи криминал и лош однос политичара па чак и оних који су били у његовом окриљу према инаресима
овог јадног и наивног народа.Уместо да народ 60% не изађе на изборе(нема за кога да гласа),пада на "шарену лажу"болесно амбициопзних политиканата па се међусобно дели и свађа(укњучујући православце,католике,мухамеданце и остале Србе које религије расрбише).Успеше и да посвађају и националне мањине(пример:Мађари).Сад праве због свог опстанка у скупштини унију регионе.Минораши покушавају да се приближе максимашима.

19. maj 2010. 13:29:00

| SPAJANJE OKRUGA

3

Регионализација Србије на Покрајине БЕЗ ДРЖАВНИХ НАДЛЕЖНСТИ, ојачаће Србију. Ако остане садашње стање да Војводина има АУТОНОМИЈУ(независност) као КОСМЕТ, осамосталиће се и Космет и Војводина. . Зато је потребно да се све СРПСКЕ странке укључе у формирање нових Покрајина (за почетак најједноставније је спајање постојећих Округа) нпр: (1).ДРИНСКО-РАШКА ;.(2).ДУНАВСКО-МОРАВСКА,; (3).ЈУЖНОМОРАВСКА ... Београд и Војводина остаје територијално исто, али Војводина губи државне надлежности. .. Космет имаспецијални статус, битно је да формално остаје у Србији.!!!

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi