emg home
RSS

WAZ potvrdio preuzimanje dela Novosti i povlačenje iz Srbije

22. jun 2010. | 12:46 17:21

Izvor: Emg.rs, Beta

Portparol WAZ-a Paul Binder potvrdio je danas da je Medijska grupacija WAZ u potpunosti preuzela društvo "Ardos Holding GmbH" iz Salcburga koje je je vlasnik 24,9 odsto akcija u "Večernjim novostima", kao i da će se posle uređivanja vlasničkih odnosa u tom listu povući iz Srbije.Binder je naveo da WAZ nastoji da na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom preuzme i druga dva društva, koja takođe imaju učešće u Novostima.

On je takođe rekao da je WAZ pre nekoliko nedelja javno izjavio da je iz svojih sredstava obezbedio novac za sticanje oko 62,4 odsto akcija Novosti preko ta tri društva.

"Preuzimanjem tih društava WAZ prosto osigurava svoje vlasništvo. Kao što je najavljeno, WAZ će iz Srbije povući svoje investicije i okončati svoj angažman, a preuzimanje ta tri društva predstavlja sastavni deo ove poslovne politike", navodi se u saopštenju.

WAZ je, kako je navodi, prvim zahtevom iz januara 2009. i novim zahtevom iz januara 2010. godine pokušala od srpske Komisije za zaštitu konkurencije da dobije odluku o odobrenju koncentracije u vezi sa svojom investicijom u Novosti.

"Pošto se to nije desilo ostala je zavisna od jednog srpskog privrednika, protiv koga je u aprilu 2010. godine pokrenula arbitražni postupak u skladu sa važećim pravilima Međunarodne privredne komore u Parizu", dodao je Binder i ponovio da WAZ neće dozvoliti da mu se "u postupku povlačenja iz Srbije uskrate ekonomska prava".

Kompanija Ardos koju je preuzeo WAZ vlasništvo je biznismena Milana Beka, čiji su advokati zahtevali brisanje prenosa vlasništva na WAZ. Sa još druge dve svoje firme Primaks i Karamat Beko kontroliše paket 63 odsto akcija Novosti, a ostatak je u vlasništvu države Srbije i Fonda PIO Srbije.

"Tačno je da je WAZ u Beču, na prevaru i mimo zakonskih propisa, bez ikakve dokumentacije. upisao da preuzima kompletnu firmu Ardos, pa samim tim veruje i akacije Novosti", saopštili su sinoć pravni zastupnici Ardosa. Kako su naveli, sprečeno je "preotimanje" druge firme koja takođe ima vlasništvo nad Novostima.

WAZ je prošle nedelje najavio povlačenje iz Srbije.

Kolundžija: Tadić ništa nije obećavao

Šefica poslaničke grupe Za evrospku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je danas da je neosnovana svaka optužba da je predsednik Srbije Boris Tadić na bilo koji način mimo zakona bilo kome bilo šta obećavao.

"U ovom slučaju, koji u osnovi ima ekonomske interese, na vrlo neprimeren način je zloupotrebljen predsednik. Neosnovano je umešan u nešto sa čim nema nikakve veze", rekla je Koludžija novinarima u parlamentu povodom navoda direktora WAZ Boda Hombaha da mu je Tadić obećao da će ta medijska grupacija preuzeti deo Novosti.

"Postoje zakoni ove zemlje i svaki investitor koji dolazi mora da ih poštuje i nikada se niko iz Demokratske stranke (DS), a naročito Tadić, nije mešao u to na način koji bi podrazumevao da se državi Srbiji nanosi šteta ili da se zloupotrebljavaju i izbegavaju zakoni", navela je Kolundžija.

Prema njenim rečima, poslanici DS u Skupštini Srbije tražili su odgovore od nadležnih institucija o tome da li su pokrenuti postupci kako bi se utvrdilo da li je bilo zloupotreba u vreme privatizacije kompanije Novosti.

"Po našim informacijama nadležni organi rade na tome s obzirom na mnoge informacije koje se ovih dana pojavlju i koje ukazuju da je bilo nekih stvari koje oni imaju razloga da ispitaju", rekla je Kolundžija.

Zastupnici traže izjašnjavanje Antimonopolske komisije

Pravni zastupnici tri kompanije, koje imaju većinski udeo u beogradskim Večernjim novostima, zatražili su danas od srpske Komisije za zaštitu konkurencije da se izjasni da li je WAZ-u izdala odobrenje za sticanje
većinskog udela u Novostima.

"WAZ je korišćenjem pravnih simulacija i bez odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije otpočeo sa preuzimanjem akcija u Novostima", navodi se u današnjem saopštenju advokatske kancelarije "Janković, Popović i Mitić", koja zastupa dve kompanije iz Austrije i jednu sa Kipra, koje zajedno imaju većinski udeo u Novostima.

U saopštenju se ističe očekivanje da će Komisija za zaštitu konkurencije reagovati u najkraćem roku i izdati zahtevano pravno mišljenje, kao i da će preduzeti sve što je u njenog nadležnosti kako bi se sprečilo, kako se navodi, nezakonito postupanje WAZ-a i "otklonila opasnost od potencijalne štete za konkurenciju u Republici Srbiji".

Pravni zastupnici su naveli da su obavestili Komisiju za zaštitu konkurencije o koracima koje je preduzeo WAZ i zatražili da izda mišljenje kojim će, kako se navodi, potvrditi svoj ranije javno izrečen stav da Komisija nije izdala WAZ-u odobrenje za posredno sticanje vedinskog paketa akcija Novosti.

U saopštenju se dodaje da Komisija treba da se izjasni da li se može smatrati da je njeno odobrenje dato s obzirom na to da do danas "nisu rešili po zahtevu WAZ-a".

"Upravo ovo je pogrešna i simulovana argumentacija na osnovu koje se WAZ, preko Ost Holdinga, protivpravno registrovao kao vlasnik Ardos Holdinga i pokušava da se registruje kao vlasnik Trimaksa, čime bi, ukoliko u tome uspe, stekao ukupno 49,88 odsto akcija u Novostima", navodi se u saopštenju advokatske kancelarije.

Navodi se takođe da je kompanija Ost Holding Sudosteuropa, član grupe WAZ, uspela da se "bez dostavljanja potrebne dokumentacije" registruje kod nadležnog suda u Salcburgu kao stoprocentni vlasnik društva Ardos Holding i time posredno stekne vlasništvo nad 24,89 odsto akcija Novosti.

"Najvažniji preduslov za prenos vlasništva na ovu kompaniju je bilo dobijanje prethodnog odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije, koje WAZ nije pribavio. Istovremeno je podnet zahtev i za registraciju Ost Holdinga kao sto odsto vlasnika Trimax Investments, koji poseduje 24, 98 odsto akcija u Novostima, ali po ovom zahtevu austrijski sud još nije rešio", navodi se u saopštenju.

Advokatska kancelarija navodi da su u Austriji preduzeti svi pravni koraci za poništenje ove, kako se navodi, nezakonite promene vlasništva, odnosno pokušaja prenosa vlasništva u slučaju Trimaksa.

"Ukoliko, kako WAZ sam najavljuje, ova kompanija uspe da na ovaj nezakoniti način preuzme i trećeg značajnog vlasnika akcija u Novostima, kompaniju Karamat Holdings sa Kipra, WAZ će postati većinski vlasnik akcija u Novostima, sa udelom od 62,39 odsto, čime će grubo povrediti imperativne propise Republike Srbije koji predviđaju da je za ovakvo sticanje neophodno prethodno odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije", navodi se u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji

Ličnosti: Boris Tadić, Nada Kolundžija, Bodo Hombah, Paul Binder

Institucije: Antimonopolska komisija

Kompanije: WAZ, Večernje novosti


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Miladinu Kovačeviću dve godine i tri meseca zatvora

    14. sep 2010.

    Beta

  • Tigar tyers otvara 220 novih radnih mesta

    14. sep 2010.

    Pirot, Beta