emg home
RSS

Arhiva vesti

Evropska komisija: Ratifikacija SSP traje dve do tri godine

23. jun 2010. | 18:37

Izvor: Emg.rs

Postupak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane svih članica Evropske unije ponekad traje i dve do tri godine, kazao je za emg.rs zamenik predsednika Evropske komisije za proširenje Lars Erik Forsberg i istakao kako proces pridruživanja najviše zavisi od saradnje Srbije sa Haškim tribunalom

On misli da je većina članica EU spremna da brzo obavi postupak ratifikacije onoliko koliko im to procedure, različite od zemlje do zemlje, dozvoljavaju. Po njegovim rečima, potpuna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje uslov za pridruženje Srbije EU.

„Najbolje što Srbija može da uradi je da nastavi da sarađuje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu. U poslednje vreme su izveštaji glavnog tužioca Serža Bramerca bili dobri i Srbija treba da ispuni sve zahteve koje se pred nju postavljaju, pre svega one koji se tiču hvatanja preostala dva begunca optužena za ratne zločine“, kazao je Forsberg.

Status kandidata za godinu dana

Evropska komisija (EK), prema rečima Forsberga još nije dobila zahtev od Saveta ministara da razmatra status kandidata Srbije za EU. Potrebno je obično godinu dana da se EK izjasni o tom predlogu.

„Među članicama još ne postoji konsenzus oko kandidature Srbije za EU. Onog momenta kad dobijemo njihov predlog preko Saveta ministara spremni smo da razmatramo čitav spektar zahteva koji moraju biti ispunjeni da bi EK odlučivala o novim članicama Unije. Srbija snažno radi na ispunjenju tih zahteva i verujemo da možemo da donesemo odluku i brže“, objasnio je Forsberg.

U toku sledećeg meseca bi, po Fosbergovim rečima trebalo da se po drugi put sastane mešovita Radna grupa koja će da razmatra primedbe koje su u EK stigle u vezi sa procesom reizbora sudija.

„Mnoge sudije nisu dobile zadovoljavajuće objašnjenje zašto su izgubili posao. O tome ćemo razgovarati sa srpskim predstavnicima. Nadamo se da će ovaj proces biti završen na najbolji način jer je reforma pravosuđa, odnosno nezavisno sudstvo jedan od najbitnijih uslova za ulazak u EU“, kazao je Forsberg dodajući kako je zvanični Brisel zadovoljan načinom na koji je Srbija počela da se obračunava sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Komentarišući izjavu predsednika Borisa Tadića da Evropska unija mora jasno da kaže da li želi da primi u članstvo zemlje balkanskog regiona i da li je spremna da im na tom putu pomogne, Forsberg je rekao da je “za EU Srbija prirodan partner, što smo ponovili u više navrata od 2000.“

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evrointegracije

Ličnosti: Boris Tadić, Lars Erik Forsberg

Institucije: Evropska komisija (EK), Savet ministara EU


Unesite tekst komentara: