emg home
RSS

Arhiva vesti

Završetak autoputa Horgoš-Novi Sad do kraja godine

24. jun 2010. | 13:10

Izvor: Emg.rs

Završetak autoputa od Novog Sada do Horgoša i od Subotice do Kelebije do kraja godine, prioritetan je projekat ucrtan i u Transport master plan koji predviđa razvoj saobraćajne infrastrukture do 2027, izjavio je danas ministar za infrastrukturu Milutin MrkonjićMaster plan predviđa ulaganje 22,18 milijardi evra u narednih 17 godina u drumski, železnički, rečni, vazdušni i intermodalni transport, kazao je Mrkonjić na prezentaciji ovog dokumenta koji je prošle nedelje usvojio Nacionalni savet za infrastrukturu.  

On je na predstavljanju plana u Palati Srbije kazao da bi novac za te projekte trebalo da bude obezbeđen iz budžeta i kredita Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i drugih finansijskih institucija.

„Prosečni rast Srbije će narednih godina biti dva, tri odsto, što znači da imamo odakle da obezbedimo godišnje 1,5 milijardi evra“, kazao je Mrkonjić.

Kako je za emg.rs rekla državna sekretarka Biljana Vuksanović do kraja godine će biti završeni svi akcioni planovi koji predviđaju neophodne korake kako bi se master plan sproveo u praksi.

Prema tom planu, najvažniji projekti koji će se graditi do 2027. su: u drumskom saobraćaju u sklopu Koridora 10, autoputevi od Horgoša do Novog Sada, Pojate Preljina i Kragujevac Batočina, u vazdušom osavremenjenje aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i Konstantin Veliki u Nišu i deonica od Stara Pazove do Subotice u železničkom saobraćaju.

Mrkonjić je još jednom ponovio da će ceo Koridor 10 biti završen do 1. maja 2012.

Planirano je da se u izgradnju i razvoj mreže puteve investira 13,7 milijardi evra, u železnicu 7,5 milijardi evra, predviđeno je 475 miliona evra za vodni saobraćaj, 376 miliona evra za vazdušni saobraćaj i 136 miliona evra za kombinovani transport, rečeno je na prezentaciji.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer kazao je da je Srbija izradom Master plana za transport dobila jasan okvirni plan i listu prioriteta za investicije u infrastrukturu u naredne dve decenije.

Ulaganja u infrastrukturu su ključna za Srbiju jer su potrebna za privlačenje stranih investitora, kazao je Dežer.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>