emg home
RSS

Savet za borbu protiv korupcije: Sprečiti prodaju akcija u bescenje

10. avgust 2010. | 16:51

Izvor: Emg.rs

Savet za borbu protiv korupcije preporučio, u dopisu premijeru Mirku Cvetkoviću, da Vlada Srbije razmotri postupanje Ministarstva ekonomije i Ministarstva unutrašnjih poslova u zrenjaninskoj fabrici lekova Jugoremedija i da preduzeme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se onemogućila prodaja akcija tog preduzeća u bescenje.

U dopisu se navodi da je Savet od malih akcionara Jugoremedije dobio predstavku u vezi s policijskom istragom, koja se već dva meseca vodi u tom preduzeću, iz koje se jasno vidi da je reč o zloupotrebi policije radi pritiska na upravu preduzeća, da donese odluke štetne po Jugoremediju i njene vlasnike. 

Ministarstvo ekonomije je pre dve godine prihvatilo prodaju državnog paketa akcija Jugoremedije na tenderu, zajedno s deonicama malih akcionara, posle realizacije investicije, kako bi bio dobijen sertifikat GMP. Kad su sva finansijska ulaganja i građevinski radovi završeni, a pre no što je Jugoremediji odobren sertifikat, odnosno pre no što je ulaganje moglo da se realizuje kroz povećanje vrednosti akcija, Ministarstvo ekonomije je počelo da vrši pritisak na upravu fabrike da se tender što pre organizuje, tvrdi Savet. 

Predstavnici malih akcionara odbili su da akcije budu iznete na prodaju pre okončanja višemesečnog postupka odobrenja sertifikata. Ubrzo potom, počev od 18. juna ove godine, uprava, akcionari i zaposleni u Jugoremediji su pod stalnom policijskom istragom, pokrenutom na osnovu anonimnih prijava o navodnim zloupotrebama pri rekonstrukciji fabrike, navodi se, između ostalog, Savet.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. oktobar - 17. oktobar 2010.

>>