emg home
RSS

Studija: Potrebna modernizacija aerodroma i železnice

12. oktobar 2010. | 16:27

Izvor: Tanjug

Aerodrom Nikola Tesla treba da bude proširen hotelskim kompleksom, autobuskim terminalom i višespratnim parkingom, prema predlogu iznetom u studiji Poskrizni model ekonomskog rasta i razvoja Srbije od 2011. do 2020.

Zbog privlačenja robe i putnika, aerodrom je neophodno povezati sa odgovarajućim železničkim i drumskim vezama, a da bi se sve to realizovalo potrebno je da se izgrade želežnička, putnička i kargo-stanica.

Predviđeno je unapređenje aerodromske infrastrukture uključenjem različitih oblika privatnih ulaganja, putem potpunog i delimičnog iznajmljivanja aerodromskih objekata i usluga. Potrebno je unaprediti infrastrukturu za robni saobraćaj gradnjom kargo-terminala, platforme i piste za kargo-avione. 

Aerodrom Nikola Tesla bi tako postao važan regionalni, tranzitni putnički i kargo-čvor.

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu bi trebalo da posluži za prihvat turističkih aviona i kao alternativna vazdušna luka Aerodromu Nikola Tesla i zbog toga je potrebna njegova modernizacija. 

Sredstva potrebna za realizaciju svih projekata su 150 miliona evra. 

Za ostvarenje osnovnog modela privrednog rata do 2020. u železničkom saobraćaju potrebno je nastaviti modernizaciju infarstrukture Železnica Srbije. Modernizacija bi trebalo da obuhvati elektrifikaciju i gradnju duplog koloseka na celoj dužini pruge Koridora 10, s ciljem da se brzina putničkog saobraćaja poveća na 160 kilometara na čas, a teretnog 120 kilometara na čas.

Novi model razvoja predvidja i rehabilitaciju pruga koje povezuju Srbiju sa susednim zemljama. 

Potrebni su i digitalizacija telekomunikacione infrastrukture i uvođenje železničkih mobilnih radio uređaja, sistema za kontrolu i vođenje saobraćaja odgovarajućeg nivoa na prugama Koridora 10, skraćenje zadržavanja vozova na železničkim graničnim prelazima transevropskih koridora i nabavka mehanizacije za očuvanje infrastrukture. 

Sredstva potrebna za modernizaciju infrastrukture procenjena su na oko 5,2 milijardi evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Infrastruktura, Saobraćaj

Kompanije: Železnice Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Aerodrom Kontantin Veliki


Unesite tekst komentara:

<<

18. oktobar - 24. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi