emg home
RSS
Bankar magazin

Bankar magazin, Broj 43-44, 01. jul 2010.

Vesti

NIS izlazi na berzu

Na Skupštini akcionara Naftne industrije Srbije sredinom juna odlučeno je da se ova kompanija transformiše u otvoreno akcionarsko društvo, saopšteno je iz kompanije. “Transformacija u otvoreno akcionarsko društvo i izlazak na berzu akcija jedne od najvećih srpskih kompanija odvija se u potpunosti u skladu sa ugovorom po kojem je Gaspromnjeft kupio 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije i predstavlja još jednu važnu etapu reformisanja nacionalne ekonomije”, izjavio je tim povodom predsednik Skupštine akcionara, ministar energetike Petar Škundrić. Skupština akcionara je, kako je saopšteno, usvojila i niz dokumenata koji su neophodni za transformaciju kompanije - novu verziju Osnivačkog akta NIS-a, Statut kompanije, Pravilnik o radu Skupštine akcionara, Pravilnik o radu nadzornog odbora. Usvojen je finansijski izveštaj NIS-a za 2009, konsolidovani finansijski izveštaj i izveštaj nezavisnog revizora - kompanije PriceWaterHouseCoopers o izvršenoj reviziji finansijskih izveštaja kompanije i Konsolidovanog finansijskog izveštaja za prošlu godinu. Za revizora finansijskih izveštaja NIS- a za 2010. Skupština akcionara imenovala je kompaniju PricewaterhouseCoopers, a izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

Ništa od privatizacije Galenike

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je država definitivno odustala od privatizacije Galenike budući da, kako je rekao, nema smisla udruživati se sa slabijim partnerima. “Ima smisla udružiti se sa najjačima na svetu, sa slabijima nema nikakvog smisla”, istakao je Dinkić. Na otvaranju nove fabrike tableta i kapsula u Galenici krajem juna Dinkić je kazao da veruje da će sa novom investicijom vrednom 50 miliona evra Galenika postati konkurentnija i da će povratiti staru slavu. “Ohrabrujuće je što Galenika beleži rast učešća na tržištu i rast izvoza. Drago nam je da usred ekonomske krize imamo ovakvu investiciju. Ovo je ohrabrenje za čitavu srpsku privredu”, istakao je Dinkić. On je dodao da Srbija ima dovoljno potencijala da razvija svoju farmaceutsku industriju te da Vlada Srbije podržava rukovodstvo Galenike u daljem razvoju kompanije. Investicija u novi pogon omogućiće otvaranje 150 novih radnih mesta. Novu fabriku čvrstih farmaceutskih preparata čija je gradnja započeta 1994. otvorio je premijer Srbije Mirko Cvetković koji je tom prilikom izjavio da je ovo najveća investicija u Galeniku u poslednjih 20 godina. To će joj, kako je rekao, omogućiti da bude konkurentija kako na domaćem tako i na stranim tržištima. Generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović izjavio je da će kapacitet nove fabrike biti dve milijarde tableta i 100 miliona kapsula godišnje, a godišnja vrednost proizvodnje biće 100 miliona evra.

Beohemija postala veliki akcionar Univerzal banke

Proizvođač kućne hemije, kompanija Beohemija postala je jedan od najvećih akcionara Univerzal banke kupovinom paketa od 4,2 odsto ovih hartija na berzi krajem juna. Udeo u banci firma je platila 149,8 miliona dinara, 1,44 miliona evra. Kako je objavljeno na sajtu brokerske kuće Sinteza Invest Group, na strani prodaje bile su kompanije koje kontroliše domaći biznismen Đorđije Nicović, Irva Investicije i Dorćol Inženjering, koje su više od godinu dana glavni prodavci i najlikvidnije domaće hartije AIK banke. Nicović je velike prodaje deonica niške banke obrazložio aktiviranjem zaloga od strane banaka koje su mu odobravale kredite te bi i prodaja akcija Univerzal banke mogla imati isti uzrok. Beohemija je u 2009. imala poslovne prihode od 9,2 milijarde dinara uz neto dobitak od 520,9 miliona dinara. Ovo preduzeće je vlasnik zrenjaninske Beohemije Inhem poznate na domaćem tržištu po proizvodnji kućne hemije i robnim markama Duel, Spin, Pompa.

Veterinarski zavod Subotica bez dividende za 2009.

Kompanija Veterinarski zavod Subotica će celokupnu dobit iz protekle godine preneti u neraspoređeni dobitak, objavljeno je na sajtu korporativnog agenta kompanije, Sinteza Invest Group. Na skupštini akcionara doneta je odluka da se celokupna dobit kompanije iz protekle godine u visini od 189,9 miliona dinara zadrži kao neraspoređena dobit. Usvojen je i poslovni plan kompanije za tekuću godinu kojim se planira ostvarenje poslovnih prihoda u visini od 2,4 milijarde dinara i bruto dobiti u visini od 220 miliona dinara. Konzervativniji plan posledica je pre svega otežanih uslova poslovanja koji su pogodili kompaniju u ovoj godini kao što su znatan pad cene mesa, ogroman uvoz azijske ribe čime je otežan plasman riblje hrane na domaćem tržištu, ali i naglo klizanje domaće valute u prvih pet meseci tekuće godine, navodi se. Većinski vlasnik Zavoda je bečejska kompanija Sojaprotein koja ima vlasnički udeo od 59,2 odsto dok su najveći manjinski akcionari ove kompanije Privredna banka Zagreb sa udelom od 4,9 odsto i East Capital sa 1,75 odsto.

Dividenda Tigra 37,9 miliona dinara

Trećina prošlogodišnje dobiti Tigra, oko 38 miliona dinara biće podeljeno ove godine akcionarima na ime dividendi, odlučeno je na Skupštini akcionara održanoj krajem juna. Od ukupne dobiti od 113,68 miliona dinara, u neraspoređenu dobit biće preneto 75,79 miliona dinara dok će 37,9 miliona dinara biti podeljeno akcionarima na ime dividende (22 dinara bruto po akciji). Pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su upisani u knjigu akcionara na dan održavanje skupštine a pripadajući iznos biće isplaćen do kraja tekuće godine. Konsolidovano gledano, u prva tri meseca tekuće godine, Tigar je zabeležio poslovne prihode u visini od 962,4 miliona dinara što je rast od 13 odsto ali je zbog visokih finansijskih rashoda iskazan neto gubitak u visini od 30,2 miliona dinara. Većinski vlasnik Tigra je država koja preko Akcijskog i PIO fonda ima vlasnički udeo u ovoj kompaniji od 33,7 odsto.

Energoprojekt holding planira bruto dobit od 7,5 miliona evra

Kompanija Energoprojekt u 2010. planira ukupnu konsolidovanu bruto dobit od 7,5 miliona evra, objavljeno je krajem juna na sajtu Beogradske berze. U pismu u kome se generalni direktor kompanije Vladan Pirivatrić obratio akcionarima uoči Skupštine akcionara održane 30. juna, navodi se da je u prvih pola godine planirana zbirna konsolidovana bruto dobit u iznosu od četiri miliona evra dok će u istom periodu, prema očekivanoj prognozi poslovanja do kraja polugodišta, biti realizovano 7,4 miliona evra. Plan kompanije je i da ukupan konsolidovani prihod iznosi 225,3 miliona evra, za prvih šest meseci tekuće godine 93,1 miliona evra dok će u istom periodu, prema očekivanoj prognozi poslovanja do kraja polugodišta, biti realizovano 78,9 miliona evra, 85 odsto polugodišnjeg plana za 2010. Energoprojekt Holding u prvom polugodištu tekuće godine očekuje ostvarenje nekonsolidovanog prihoda u iznosu od 15 miliona evra, 11 odsto više od planiranog za izveštajni period, navodi se u saopštenju. Kako se navodi, kompanija Energoprojekt holding planira da iznos ugovorenih poslova ove godine dostigne 308,2 miliona evra od čega u prvoj polovini godine 271,2 miliona evra. Od toga je, kako je saopšteno, u prvom kvartalu tekuće godine potpisano ugovora u vrednosti od 64,7 miliona evra.

Konsolidovani prihod Metalca četiri milijarde dinara

Gornjomilanovački proizvođač bojlera i posuđa zabeležio je pad prihoda od 15 odsto u 2009. U objavljenim konsolidovanim finansijskim izveštajima navodi se da je Metalac u protekloj godini zabeležio konsolidovane poslovne prihode od četiri milijarde dinara što je nominalno smanjenje od 15,2 odsto u odnosu na isti period protekle godine. Menadžment ove kompanije u nekoliko navrata je istakao da je zadovoljan postignutim rezultatima u protekloj godini koja je bila izuzetno teška usled velikog pada tražnje i na domaćem i na ino tržištu. Prema rečima direktora, u tekućoj godini „projektovan je rast prihoda od osam procenata” a očekuje se da će nakon blagog rasta u prvom tromesečju tekuće godine druga polovina godine biti znatno bolja, posebno zahvaljujući otvaranju novih tržišta.

Dijamant uložio 12 miliona evra u prehrambenu industriju

Industrija ulja Dijamant iz Zrenjanina i Dijamant agrar otvorili su farmu za tov junadi u Futogu i otkupni centar za voće i povrće u Begeču, u koje je ukupno investirano oko 12 miliona evra. Vlasnik hrvatske kompanije Agrokor koja je većinski vlasnik uljare Dijamant, Ivica Todorić, rekao je nakon otvaranja oba objekta krajem juna da je ova hrvatska kompanija do sada investirala u Srbiju 450 miliona evra, kao i da će investicije u Srbiju biti nastavljene i u budućnosti. On je dodao i da je u uljaru Dijamant ove godine uloženo oko 50 miliona evra u nove tehnologije i skladišne prostore.“Mislim da ovde sa Agrokorom moraju doći i drugi veliki svetski igrači. Neke od najvećih multinacionalnih kompanija bi htele kupiti neke Agrokorove biznise u Srbiji, a to znači da postoji vera u srpsko tržište i potencijal koji srpsko tržište ima”, dodao je on. Todorić je rekao da ova kompanija u Srbiji zapošljava 7.000 radnika, te da promet iznosi 600 miliona evra.


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: