emg home
RSS
Bankar magazin

Bankar magazin, Broj 43-44, 01. jul 2010.

Valentin Lazea, glavni ekonomista Narodne banke Rumunije

Lakše je u klubu

Autor: Ivana Ristić

Kako je pokazao nedavni primer Estonije, zemlje koje sprovode bolne reforme na kraju budu nagrađene tako što postanu članice evrozone. Ipak, ulazak u evrozonu znači napuštanje nezavisne monetarne politike i stimulisanje konkurentnosti samo kroz strukturne reforme, uključujući ograničavanje zarada i penzija. Iz ovoga ne proizlazi da će uvođenje evra doneti samo nevolje, već da svaka zemlja mora da vodi ispravnu fiskalnu politiku sa zajedničkom valutom ili bez nje

Jedna od najmlađih članica Evropske unije, Rumunija, uspela je da sačuva svoj bankarski sektor od prevelikih kriznih turbulencija.

Iako su se profiti u 2009. topili, banke su uspele da ostanu “na nogama” i da se iz prvog talasa izvuku bez predubokih ožiljaka. Prema rečima glavnog ekonomiste Narodne banke Rumunije Valentina Lazea rumunske banke su likvidne u čemu im je umnogome pomogao Bečki sporazum. U intervjuu za Bankar Lazea govori o prednostima i manama uvođenja evra koje čeka Rumuniju, stanju u bankarskom sistemu komšijske zemlje i merama borbe protiv krize.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: