emg home
RSS
Bankar magazin

Bankar magazin, Broj 43-44, 01. jul 2010.

Nakon predloga srpskih privrednika o tome "kako do uspeha u novoj ekonomskoj realnosti"

Da li je spas samo u NBS

Autor: Igor Marković

Domaći privrednici u dokumentu upućenom Vladi žele da Narodna banka, „pored makroekonomske stabilnosti, oličene u stabilnosti cena i stabilnosti kursa, u radaru ima i smanjenje nezaposlenosti kroz rast nivoa ekonomske stabilnosti“. Dodaju i da je prirodno da „o ceni kapitala, kao bitnom trošku poslovanja, treba da vodi računa Vlada radi konkurentnosti realnog sektora i spoljne likvidnosti države“. U tom novom monetarnom modelu poslodavci, koji će zauzvrat brinuti o zapošljavanju, neće imati nijedan rizik - ni poslovni, ni profitni, ni valutni, ni kreditni. Pitanje je samo da li to može, odnosno šta bi značilo ukoliko bi neko pomislio da može

Baš u vreme kada su se pred parlamentom našle izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, pred predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Saveta NBS, a kandidatom za novog guvernera centralne banke Dejanom Šoškićem, našao se dokument „Kako do uspeha u novoj ekonomskoj realnosti“.

Potpisnici su predsednici Srpskog poslovnog kluba, Saveza ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora Srbije. Da li je slučajnost ili ne što „srce novog privrednog modela čini monetarni model“, koji je na ovaj način predočen budućem guverneru, sve sa komentarima zašto stari nije valjao - videće se.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: