emg home
RSS
Bankar magazin

Bankar magazin, Broj 43-44, 01. jul 2010.

Spor Hrvatske i ex-Ljubljanske banke

Novi obračun

Autor: Jelica Greganovič

Samo tri dana trajale su nade Hrvata da su rešili problem slovenačkih blokada na svom putu ka Evropskoj uniji. Već četvrtog dana nakon referenduma na kom su Slovenci podržali arbitražni sporazum sa komšijama, Ljubljana je kao uslov za ulazak Hrvatske u EU postavila i rešenje dvodecenijskog spora između susedne zemlje i nekadašnje Ljubljanske banke

Još dok su se u Sloveniji 6. juna uveče očekivali prvi rezultati referenduma o arbitražnom sporazumu, kojim je trebalo da se reše dugogodišnji slovenačko-hrvatski granični sporovi, hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da očekuje da će time biti uklonjene sve slovenačke blokade sa hrvatskog puta u Evropsku uniju.

To joj je, prema njenim rečima, tog dana lično obećao i slovenački premijer Borut Pahor. Slovenački glasači su tog dana dali podršku arbitražnom sporazumu i Hrvatska se ponadala da je tako rešila bar pitanje slovenačkih blokada, iako joj za dalje približavanje članstvu u EU ostaju otvorena pitanja privatizacije brodogradilišta, povratka izbeglica i pune saradnje sa sudom u Hagu.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: