emg home
RSS

Ešton i File: Pravda za žrtve, evropska budućnost za sve

11. jul 2010. | 12:37 17:18

Izvor: Beta

Zvaničnici Evropske unije Ketrin Ešton i Štefan File poručili su danas da žtrve masakra u Srebrenici moraju dobiti pravdu na sudu, a svi na Balkanu kroz pomirenje evropsku budućnost.Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU i evropski komesar za proširivanje su to saopštili "povodom 15. godišnjice masakra u Srebrenici".

Oni su predočili da su u Srebrenici počinjeni "strašni zločini mrlja na vrednostima, načelima i temeljnim pravima Evrope i našoj čovečnosti".

Ketrin Ešton i File su podvukli da će "tuga i bol zauvek ostati onima koji su preživeli Srebrenicu".

"Ali pomirenje radi budućnosti je obećanje na kojem moramo i dalje raditi za buduće pokoljenje", dodali su evropski visoki zvaničnici.

"Zavisi kako će pravda biti sprovedena", ukazali su Ketrin Ešton i Štefan File.

Oni su predočili i da je "puna saradnja s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju i dalje hitna i od suštinske važnosti".

"Ponovno društveno uključenje raseljenih tokom rata je takođe deo tog procesa, a uspostavljanje ličnih prava i izgradnja zajedničke budućnosti su odgovor na ratne zločine", naveli su zvaničnici EU.

Ketrin Ešton i Štefan File su istakli da "evropsko iskustvo iz poslednjih šest decenija dokazuje da zajednička perspektiva može zalečiti mnoge rane i stvoriti uslove za blagostanje i bolju budućnost".

"Postepeno pomirenje može otvoriti nove puteve. To je ono", stavili su do znanja visoka evropska predstavnica i komesar za proširivanje, "što Evropska unija želi za preživele iz Srebrenice i za sve građane Zapadnog Balkana".

"A to je pravda za žrtve kroz sudske postupke i bolja evropske budućnost za sve - čime se obezbeđuju mir i stabilnost, kao i vladavina zakona", objasnili su.

Ketrin Ešton i Štefan File su u ime EU odali poštu žrtvama i izrazili saučešće njihovim porodicama, poručujući da je "Srebrenica danas tihi spomenik nečemu što nikad se nije smelo dogoditi i što se ne sme nikad ponovo desiti".

   

Suočiti se sa genocidom u Srebrenici


Srbija mora da se u potpunosti suoči sa genocidom u Srebrenici u kome je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, rekli su danas narodni poslanici iz pet političkih stranaka na skupu koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava povodom 15. godišnjice od tog zločina.

Vlajko Senić iz G17 plus, Žarko Korać iz Socijaldemokratske partije, Oliver Andrić iz Liberalno demokratske partije, Meho Omerović iz Sandžačke demokratske partije i Aleksandar Jugović iz Srpskog pokreta obnove naveli su da je suočavanje sa tim zločinom uslov za poboljšanje stanja u društvu i sprovođenje reformi.

Oni su ocenili da je Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici, koju je Skupština Srbije usvojila 31. marta ove godine, najviše što se moglo postići u tom trenutku uzimajući u obzir političke odnose, ali su ukazali da u njoj nije jasno navedeno da se u Srebrenici u julu 1995. desio genocid nad Bošnjacima.

Vlajko Senić iz G17 plus je rekao i da Deklaracija o osudi zločina nije bila rezultat dogovora poslaničkih grupa, kao i da ni danas nije jasno ko ju je dostavio Skupštini Srbije.

"Bilo je iluzorno očekivati da se kroz raspravu u Skupštini postigne konsenzus", rekao je Senić na skupu koji je Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

Žarko Korać iz Socijaldemokratske partije je rekao da nije glasao za Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici jer u njoj nije jasno navedeno da je u julu 1995. u Srebrenici "izvršena egzekucija" osam hiljada Bošnjaka.

"Očekivali smo mnogo više, a rasprava (u Skupštini Srbije) je bila teška", rekao je Korać na pitanje o tome zbog čega nije glasao za tu deklaraciju.

Meho Omerović iz Sandžačko demokratske partije je rekao da su vladajuće političke stranke usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici shvatile kao politički čin i da to nije bilo iskreno suočavanje sa prošloću.

"Sumnjam da su predstavnici vladajućih političkih stranaka glasali po savesti. Oni su to shvatili kao politički akt", rekao je Omerović na pitanje o tome.

Aleksandar Jugović iz Srpskog pokreta obnove je rekao da sve dok u Srbiji postoji i jedan čovek koji veruje da je Ratko Mladić heroj postoji bojazan da bi se zločini mogli ponovo desiti.

Oliver Andrić iz Liberalno demokratske partije je rekao da se ne mogu sprovoditi reforme "ako se koketira sa nacionalizmom", kao i da se ne smeju zanemarivati činjenice, poput te da se u Srebrenici desio genocid.

"U Srebrenici se desio genocid. Počinila ga je vojska Republike Srpske, a Srbija nije učinila ništa da to spreči", rekao je Andrić.

Pre početka rasprave o genocidu u Srebrenici aktivisti nevladine organizacije Udruženje mladih za ljudska prava su čitali stenograme sa sednice Skupštine Srbije na kojoj je usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici.

Inicijativa mladih za ljudska prava je objavila i publikaciju o toj sednici Skupštine Srbije u kojoj je navedena celokupna rasprava pre glasanja.

LSV: Žalosno što je Mladić na slobodi

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je "žalosno i strašno" što i 15 godina nakon genocida u Srebrenici glavni optuženi za taj zlocicn Ratko Mladić dočekuje negde na slobodi.

"Još veću opasnost predstavlja i činjenica da se veoma malo u našem društvu govori o tome šta se to zapravo desilo u Srebrenici, što za posledicu ima to da neki i dalje skandiraju 'Nož, žica, Srebrenica'", naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je ocenila da je deklaracija koju je Skupština Srbije usvojila u martu ove godine "veoma dobar, ali tek prvi korak u procesu koji treba da usledi".

"Naša nespremnost da se suočimo sa onim što se desilo u Srebrenici, da se suočimo sa prošlošću i imenujemo one koji za to treba da odgovaraju, uzrok je mnogih problema i nasilja u našem društvu.

Suočavanje je ključni korak koji moramo da učinimo kako mi naše društvo konačno krenulo napred", navodi se u saopštenju.

Kako je ocenjeno,e hapšenje Ratka Mladića je potreba Srbije a ne zahtev Evropske unije.

"Hapšenje Mladića je preduslov da bi Srbija mogla da se ogradi od zločina koji je tamo počinjen u njeno ime", piše u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Ešton: Dijalog Beograd-Priština samo uz pomoć EU, ne UN

    11. septembar 2010. 15:09 |

  • Ešton: Rezolucija UN pomak za budućnost Srbije i Kosova

    10. septembar 2010. 16:09 |

  • Srbija podnela izmenjenu rezoluciju UN

    08. septembar 2010. 21:09 |