emg home
RSS

Goran Papović: Postali smo deponija Evrope

02. avgust 2010. | 09:57

Izvor: Emg.rs

Na domaćem tržištu, u trgovinama, prodaje se roba lošeg kvaliteta, pre svega tehnika, ali i tekstil, kaže u intervjuu za poslednji broj magazina Preduzeće Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Prema njegovim rečima, potrošači se najviše žale na neispravne tehničke proizvode. „Srbija je postala deponija Evrope. Trgovci trenutno varaju potrošače pošto im prodaju televizore koji neće moći da prime digitalni signal koji će biti uveden 2012. Ekskluzivni uvoznici donose na ovo tržište robu koja je u inostranstvu maltene besplatna, strancima se više isplati da je daju nama nego da je recikliraju“, objašnjava on.

On kaže da tržišna inspekcija ne radi dobro jer 500 inspektora, koliko ih ima, nije dovoljno, a pored toga nisu dobro ni tehnički opremljeni.

Papović kaže da u Srbiji postoje monopoli i u proizvodnji i trgovini. „Monopol u oblasti nafte će postojati do 2011, zbog čega su cene tog proizvoda visoke, a kvalitet nizak. Država je monopolista kada se radi o struji, fiksnoj telefoniji, komunalnim uslugama. Monopol u oblasti nafte i struje posebno ima negativne posledice jer cena tih proizvoda utiče na vrednost svih ostalih. Dejstvo državnog monopola se videlo kada su komunalne usluge u svim gradovima poskupele 30 odsto. Ne postoji ekonomska računica za takvo poskupljenje“, kaže on.

Papović ocenjuje da je zaštita potrošača loša te da Ministarstvo trgovine i usluga odlaže usvajanje novog zakona o zaštiti potrošača jer bi polovina trgovina, ako bi taj propis bio primenjen, bilo zatvoreno.

On smatra i da se Ministarstvo trgovine osnivanjem Centra za zaštitu potrošača umešalo u rad nevladinog sektora. „Svesni su opasnosti od primene novog zakona o zaštiti potrošača u koji je ugrađeno 16 evropskih direktiva. Namera Ministarstva, koje želi da osnuje i Agenciju za zaštitu potrošača, je da štiti na desetine hiljada loših proizvoda, nerešenih žalbi potrošača, učinjenih prekršaja. Ni prema važećem Zakonu o zaštiti potrošača nijedan trgovac nije kažnjen“, kaže on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi