emg home
RSS

Vesna Arsić: Novi model razvoja primenjiv uz određene uslove

08. oktobar 2010. | 15:00

Izvor: Emg.rs

Novi model privrednog rasta ima dobru osnovu za primenu, ali je osnovni izazov to što su i ostale zemlje u fazi traženja i privlačenja stranih investicija, pa će Srbija imati oštru konkurenciju, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Vesna Arsić.        Arsić je ocenila da je dobro što taj model predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) zasnovan na promeni privredni strukture i većem okretanju razvoju industrije i građevinarstva.       

Prema njenim rečima, modelom je predviđena ambiciozna stopa rasta investicija od 9,7 odsto godišnje, što je za trećinu više od projektovanog rasta BDP i zasniva se i na povećanju udela bruto domaće štednje u bruto investicijama, što bi za Srbiju bilo veoma važno.        

Arsić je ocenila da je projektovani rast stranih direktnih investicija ostvariv, imajući u vidu sve sporazume o slobodnoj trgovini koje je Srbija sklopila, ali da je potrebno i dodatno unapređenje privrednog ambijenta.        

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik ocenio je da je dobro što su studiju uradili domaći ekonomisti, koji znaju šta bi moglo da bude primenjivo u Srbiji.       

On je naveo da je posebno poglavlje u studiji trebalo da dobije primena politike konkurentnosti i tržišnih pravila.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Privredni rast, BDP

Ličnosti: Vesna Arsić, Bogdan Lisovolik


Unesite tekst komentara:

<<

11. oktobar - 17. oktobar 2010.

>>