emg home
RSS

Dinkić: Plate i penzije bi trebalo povećati četiri odsto

04. avgust 2010. | 12:41 12:48

Izvor: Tanjug

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio da bi bilo primereno plate i penzije povećati četiri odsto u oktobru.

Dinkić je za Politiku kazao da će o odmrzavanju plata i penzija razgovarati i s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda. "Povećanje zarada od četiri odsto koštalo bi 3,5 milijardi dinara do kraja godine. Sasvim je sigurno da je to beznačajna suma za budžet, koji iznosi 800 milijardi dinara, a u bruto domaćem proizvodu bi ta suma bi činila 0,1 odsto", kazao je Dinkić.

“Ako se neograničeno drže zamrznutim plate i penzije samo bi, zbog inflacije, dalje opadala kupovna moć stanovništva, ljudi bi još manje trošili i to bi vodilo novom zatvaranju radnih mesta, što bi dovelo do aktiviranja socijalne bombe”, kaže Dinkić.

Dinkić je istakao i da se zalaže za agresivno povećanje investicione potrošnje i blago povećanje lične potrošnje koja bi dovela do većih budžetskih prihoda za samo nekoliko meseci.

 

MMF: Stimulacija potrošnje povećava inflaciju i uvoz

Međunarodni monetarni fond smatra da bi stimulacija domaće potrošnje u Srbiji, pod trenutnim ekonomskim okolnostima, rezultirala pre svega višim inflacijom i uvozom, a imala bi veoma ograničen uticaj na povećanje ekonomskog rasta, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik.

MMF smatra da bi oporavak srpske ekonomije mogao da bude podstaknut povećanjem domaće tražnje za investicijama, a za aktiviranje te mogućnosti potrebna je bolja i brža realizacija javnih investicionih projekata, rekao je Lisovolik.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>