emg home
RSS

Sporazum ministarstava o saradnji u borbi protiv kriminala (VIDEO)

10. septembar 2010. | 13:40

Izvor: Beta

Ministarstva unutrašnjih poslova, pravde i finansija Srbije sklopila su danas sporazum o osnivanju zajedničkog tela za unapređenje međunarodne saradnje u borbi protiv kriminala.

Sporazum su danas u Palati Srbija potpisali ministarka pravde Snežana Malović, ministarka finansija Diana Dragutinović i minister unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ministri su zajednički ocenili da će osnivanje takvog tela doprineti sistemskoj i koordinisanoj borbi protiv organizovanog kriminala u Srbiji i na Balkanu.

Ministar unutrašnjih poslova Dačić rekao je da će to telo raditi 24 sata sedam dana u nedelji.

"Cilj je da se međunarodna saradnja u borbi protiv kriminala odvija koordinisano, preko jednog mesta i ovlašćenih lica", rekao je Dačić novinarima posle potpisivanja sporazuma.

On je rekao da će informacije od međunarodnog značaja biti razmenjivane preko zaštićenih sistema veza i da će poverljive informacije znati samo mali broj osoba koje za to imaju dozvolu.

       

Ministarka pravde Snezana Malović rekla je da će na ovaj način biti unapređen operativni, analitički i strateški odgovor države organizovanom kriminalu kroz "kontinuiranu razmenu" informacija svih relevantnih aktera, obradu i primenu preporuka i savete za nadležne organe, saradnju sa javnim tužilaštvom i drugim državnim organima.

"Ovo telo će imati važnu funkciju u daljem radu i koordinaciji međunarodne saradnje u borbi protiv kriminala", rekla je Malovićeva.

Ona je navela da će danas osnovano telo omogućiti da se, na neki način i predvide trendovi kriminaliteta sa kojim će se Srbija u budućnosti suočavati.

Ministarka pravde je najavila i uvođenje softvera koji će omogućiti bržu razmenu informacija sa pravosudnim organima drugih zemalja u borbi protiv kriminala.

"Konkretno, njime će u znatnoj meri biti ubrzano poštupanje po zamolnicama za ekstradiciju, ali i u drugim vidovima međunarodne pravne pomoći", rekla je Malović.

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je da će se potpisanim sporazumom stati na put finansijskom kriminalu koji je sve više modernizovan, pa ga je zbog toga sve teže pratiti.

Ona je rekla da će u radu zajedničkog tela tri ministarstva, kada je reč o Ministarstvu finansija, učestvovati Poreska uprava, Uprava carina i Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kriminal, Sporazum

Ličnosti: Diana Dragutinović, Ivica Dačić, Snežana Malović

Institucije: Ministarstvo pravde Srbije, Ministarstvo unutrašnih poslova Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi