emg home
RSS

Foto: Beta

File: EU je na dohvat ruke (VIDEO)

29. mart 2011. | 09:16 15:56

Izvor: Beta, Emg.rs

Komesar EU za proširenje Štefan File izjavio danas da je priključenje Srbije EU realno i na dohvat ruke, ali da pre toga treba ispuniti uslove, odnosno političke kriterijume i sprovesti reforme.

File je danas u Skupštini Srbije rekao da je mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije savršena prilika da se pređe na sledeću fazu u pridruživanju, a to je mogući status kandidata, a možda i datum za početak pregovora.

File je u obraćanju poslancima na posebnoj sednici Skupštine Srbije poručio da je priključenje Srbije porodici evropskih naroda realno i da je taj cilj na dohvat ruke, ali da je za dobijanje pozitivnog mišljenja EK o kandidaturi Srbije potrebno ispuniti političke kriterijume.

"Ta prilika vam se ukazala ove godine. Dali smo vam mapu puta, ključne oblasti koje je Vlada Srbije unela u akcioni plan i koje treba realizovati", rekao je File i istakao da je u narednih nekoliko nedelja i meseci neophodno najhitnije sprovesti unutrašnje reforme.


Kao najvažnije zadatke na putu pridruženja, File je naveo reformu pravosuđa i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a naročito je istakao da je puna saradnja s Haškim tribunalom od ključnog značaja za mišljenje EK.

File je rekao da su važni i promena izbornog zakonodavstva, adekvatno funckcionisanje nezavisnih regulatornih tela, utvrđivanje pravne sigurnosti i imovinskih prava, zaštita ljudskih prava i sloboda, pomirenje i regionalna saradnja kao i pitanje Kosova.

Kako je saopšteno, premijer Srbije Mirko Cvetkoviće nije došao na sastanak zbog povišene temperature.

 

File: 2011. važna za proširenje EU

Komesar za proširenje EU Štefan File rekao je danas da je 2011. vrlo važna za proširenje EU i da je u toj godini moguće pokrenuti zamajac proširenja. On je međutim nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem rekao da će tempo kojim će se Srbija kretati na putu ka EU zavisiti isključivo od nje same.

File je rekao da su obaveze prema Haškom tribunalu nešto što mora biti praćeno konkretnim rezultatima jer je evidentno da "oni koji su čini ratne zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde".

Prema njegovim rečima, proces pridruživanja Srbije EU mora da donese rezultate koji će biti opipljivi za njene građane.

On je izrazio zadovoljstvo što je ekonomska razmena između Srbije i EU dobro teče uprkos ekonomskim poteškoćama u Srbiji.

File je takođe ocenio da je druga runda razgovora između Beograda i Prištine protekla u konstruktivnoj i pragmatičnoj atmosferi, te da je najvažnije da ti pregovori daju konkretne rezultate za ljude koji žive na Kosovu.

Đelić je rekao da Srbija želi da u decembru Evropskoj uniji da sve argumente za sticanje statusa kandidata i utvrđivanje datuma za početak pregovora. Đelić je rekao da Srbija ne očekuje nikakve privilegije u tom smislu i naveo da do tada mora da se uradi još dosta toga u pogledu reformi, kao što je donošenje zakona o restituciji i finansiranju političkih partija.

Đelić je takođe rekao da će biti nastavljeni napori da Srbija ne bude izvor lažnih azilanata.

 

Tadić i File: Obrazovanje ključno za sveukupni razvoj

Predsednik Srbije Boris Tadić i evropski komesar za proširenje Štefan File rekli su danas na otvaranju konferencije o međunarodnoj saradnji u visokom obrazovanju da je ono ključno za sveukupni razvoj društva.

Tadić je rekao je najbrži i najlakši način da se smanje razlike u razvijenosti "investicija u obrazovanje".


Predsednik Srbije je na otvaranju skupa povodom 20 godina Tempus programa Evropske unije za saradnju u visokom obrazovanju ocenio da se u središtu tog razvoja nalazi nauka.

File je rekao da je obrazovanje "ključni činilac za društveni i ekonomski razvoj".

On je kazao da je Tempus program jedinstveni instrument razvoja i najstariji program EU za saradnju u obrazovanju kao i da je fokusiran na dugoročni razvoj.

File je rekao da je Srbija jedan od glavnih partnera u programu Tempus i da je za period 2007-2013. izdvojeno 200 miliona evra za oko 236 projekata.


Tadić i File su podsetili da je Tempus program započet pre 20 godina u okviru EU i sa zemljama koje su težile da postanu članice Unije, ali da je posle proširen i na Zapadni Balkan, istočnu Evropu, Bliski istok i severnu Afriku.

Srpski ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da današnji skup ima za cilj da se sagleda ono što je urađeno u poslednjih 20 godina i da se razmotre mogućnosti za dalji razvoj.

On je rekao da je Srbija u poslednjih deset godina učestvovala u 102 projekta, a da trenutno učestvuje u 41 projektu, te da su sredstva sa četiri povećana na sedam miliona.

 

File istakao važnost Skupštine u evrointegracijama

Štefan File je tokom sastanka s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović naglasio važnost Skupštine u procesu evropskih integracija Srbije, saopšteno je iz Parlamenta. File je rekao da ceni napore predsednice Skupštine u koordinaciji tog procesa s obzirom na raznolikost poslaničkih grupa i ohrabrio Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u EU.

"Od velike važnosti je usvajanje zakona predviđenih Akcionim planom, ali su od toga daleko važniji prrimena zakona i suštinska rasprava u Skupštini o tim predlozima", izjavio je File.

Predsednica Skupštine je obavestila Filea da je Skupština usvojila izmene Poslovnika kako nezavisnost regulatornih tela ne bi bila ugrožena.

Osvrćući se na ukidanje blanko ostavki, drugu važnu sugestiju Evropske komisije u vezi s radom Skupštine, predsednica je informisala Filea da je oformljena Radna grupa koja je predlog izmene Zakona o izboru narodnih poslanika uputila i Venecijanskoj komisiji, čije se mišljenje još čeka, navodi se u saopštenju.

   

Šefovi poslaničkih grupa s Fileom

Komesar EU za proširenje Štefan File sastao se danas u Skupštini Srbije sa šefovima poslaničkih grupa.

Šefica Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je novinarima da je File bio zainteresovan da se sretne sa šefovima poslaničkih grupa, a da su i predstanici poslaničkih grupa želeli sastanak s njim. Ona je istakla da je u razgovorima potvrđena spremnost Srbije da ostvari cilj i dobije status kandidata i eventualno utvrđivanje datuma početka pregovora o priključivanju i spremnost predstavnika EU da se na tom poslu sarađuje.

"Nedvosmisleno je da je to interes Srbije, da ona to radi, pre svega, zbog sebe, a ne zbog EU. Ne postoji nikakvo uslovljavanje, nego samo ispunjenje standarda koje mi želimo da primenimo i to je ono što
je meni iz tog razgovora najvažnije", kazala je ona.

Nada Kolundžija je kazala da do kraja aprila očekuje izmene Zakona o izboru narodnih poslanika kojima bi bile ukinute blanko-ostavke i da se trenutno s Venecijanskom komisijom usaglašava tekst izmena tog zakona, ali i istakla da se neće menjati pravila izborne utakmice.

Šef Poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije Mlađan Dinkić kazao je da Vlada Srbije mora što pre da dostavi Parlamentu zakone koje treba da razmotri i usvoji na vreme. "Ne smemo da čekamo i zato pozivam Vladu da Akcioni plan dinamizuje i da zakone Parlamentu dostavi pre juna, odnosno najkasnije do kraja aprila", kazao je Dinkić.

Kako je istakao, u razgovoru je apostrofirao molbu EK da produži važenje autonomnih trgovinskih mera kako bi neki poljoprivredni proizvodi bili oslobođeni carina. "File je obećao da će to što pre biti otklonjeno i da će svim onima koji su platili carinu novac biti refundiran", kazao je Dinkić.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić rekao je da će Srpska napredna stranka svoje političko delovanje do oktobra posvetiti tome da ni na koji način ne ugrozi izvršavanje preporuka Evropske komisije da Srbija može da dobije status kandidata. "Ali, ostaje nerešeno pitanje izbora koje smo mi danas pokrenuli u razgovorima s Fileom i rekli da za sad nema saradnje predstavnika vlasti sa opozicijom oko utvrđivanja datuma za izbore", rekao je Nikolić.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kazao je da je razgovor s Fileom potvrdio ono što LDP govori, da se evropska ideja u Srbiji kompromituje i da Evropa ne može postati paravan za svaku vrstu nesposobnosti i nemoći koja prati aktuelnu politiku.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je novinarima da su radikali jasno stavili do znanja Fileu svoj stav da se protive ulasku Srbije u EU i NATO.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>