emg home
RSS
Preduzeće

Preduzeće, Broj 84, 15. maj 2010.

Kako smanjiti poreze

Uštede i na "belo"

Autor: Stevan Veljović

Foto: Branislav Ješić

Ako žele da legalno plate manje poreza, gazde malih firmi uštede treba da traže u primanjima menadžera i korišćenju poreskog kredita za ulaganje u mašine, zgrade i opremu, kojim se u jednoj godini porez na dobit može umanjiti i do 70 odsto. Najkrupnije olakšice rezervisane su, ipak, za velike investitore i ulaganja veća od 800 miliona dinara, i predviđaju oslobađanja u oporezivanju profita u periodu od deset godina

Veća uplata poreza u budžet govori o boljem poslovanju firme, ali bi malo koji gazda propustio priliku da državi plati koji dinar manje - razlika je samo što neki to rade poštujući zakon, a neki „na crno“.

Stručnjaci za poreze kažu da se u Srbiji malo firmi ozbiljno bavi poreskom optimizacijom, delom i zbog toga što je poreski sistem u Srbiji jednostavniji nego u nekim drugim zemljama i ne pruža mnogo mogućnosti za poresko “dovijanje“. Zbog toga se mnogim firmama, naročito malim, ne isplati da prave velike promene u poslovanju, ako time ne mogu da postignu značajnije poreske uštede.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: