Inovacije
Nada za pušače
Autor: Srđan Lazović, BAT
Foto: Branislav Ješić
Pušenje u ugostiteljskim objektima, i pored podeljenih prostorija, za nepušače može predstavljati problem... ali ne nepremostiv
Koliko zabrana pušenja na javnim mestima može da utiče na poslovanje jednog ugostiteljskog objekta nedavno je pokazao i primer slovenačkih ugostitelja.
Naime, nakon uvođenja zakonske zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, dve trećine ugostiteljskih lokala u Sloveniji je zabeležilo manju posetu.
Praksa Velike Britanije i Norveške, jedinih zemalja u Evropi koje su uvele totalnu zabranu pušenja na svim javnim mestima, takođe pokazuje negativne efekte kako za ugostiteljsku industriju tako i za državu u celini. Na primer, od 2003. godine, kad je uvedena totalna zabrana pušenja u Irskoj, prvoj zemlji sa tako restriktivnim merama, do danas je stopa pušenja neznatno smanjena (1,5 odsto) dok su promet u ugostiteljskim uslugama kao i broj zaposlenih u ugostiteljskoj industriji zabeležili značajan pad (osam odsto, odnosno šest odsto, u periodu od 2003. do 2005. godine).
Da biste pročitali besplatan članak, dovoljno je da imate otvoren osnovni nalog na EMG
Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.
Komentari (0)
Unestite tekst komentara: